Højkvalitets kabler – og hvorfor du skal have dem

Et Netværkskabel virker måske for mange som bare et netværkskabel, men det er langt fra rigtigt. Der findes efterhånden et hav af forskellige typer kabler til datakommunikation.  

Der findes en række forskellige kabler der arbejder med forskellige frekvenser – eksempelvis lavfrekvente kabler – som også kaldes LIYY eller LIYCY i daglig tale. Kablerne kan anvendes til spændinger der kører op til 48 V. Det der gør disse kabler smarte er at de er utroligt gode til at sende digitale signaler mellem forskelligt udstyr. Det der gør disse kabler ekstra smarte, er at de er utroligt fleksible og er som regel utroligt små i diameteren – hvilket gør dem utroligt nemme at have med at gøre, når der skal installeres netværk i snævre rum. 

Derudover findes der også instrumentkabler der kan bruges til datakommunikation. De er utroligt gode i industrier hvor man skal kontrollere og overvåge analoge signaler. Det der gør dem så gode til det, er at de er relativt robuste og kan bruges både i indvendige og udvendige installationer. 

Den sidste kategori af kabler til kommunikation hedder telefonkabler og brandmelderkabler. Disse kabler er utroligt gode til områder hvor der normaltvis befærder sig mange mennesker, eller hvis der er tale om utroligt dyrt udstyr med vigtig data på sig, der absolut ikke må gå brænd i. 

Godkendelse af kabler
Hvis du skal bruge mange forskellige kabler til en række forskellige formål, kan det være en virkelig god idé at sikre sig, at de kabler man nu engang bruger er godkendte til det formål, som man gerne vil bruge dem til. Nedenfor finder du en lille hurtig oversigt over et par godkendelser, som der måske er rare at have med, første gang man bestiller en omgang nye kabler hjem. 

Den første hedder UL/CSA
Og gælder for maskiner og andet udstyr, der i sidste ende skal installeres og køre i USA. Det er fordi USA har mange forskellige nationale standarder (Som eksempelvis NFPA70 og NFPA79. Er dine cabler ikke UL-godkendte kommer de aldrig til at komme i jorden i USA. 

Derudover er der, i Canada, den nationale standard der hedder Canadian Electrical Code. Men de fleste kabler der er UL-godkendte kan bruges i Canada.

GOST-R
Det bør du være opmærksom på når du har planer om at eksportere kabler til Rusland. 

Offshore
Her er du ude efter nogle kabler der er Germanischer/Lloyd og DNV godkendte. Det er til brug til marine- og offshore branchen.